Vintersådd av sommarblommor i godislådor

Vintersådd är perfekt för sommarblommor

Vintern kan kännas lång när man är odlingsintresserad. Tack och lov har vi de senaste åren förstått att det går bra att odla på vintern utan lampor och hela fönstren fulla med plantor. Allt du behöver är godislådor, jord och frö.

Redan för några veckor sedan satte jag de första fröerna vilket egentligen är onödigt tidigt. Det kliar i fingrarna och jag vill gärna sätta igång för att hinna så så många sorter som möjligt. Förra året kallsådde jag nästan enbart sommarblommor och kryddor. Det blev även en och annan perenn (som jag kommer att släppa i sortimentet till hösten) men mest sommarblommor.

vintersådd av sommarblommor Pernilla Ingemarsdotter
Foto: Catrin Selander Photography                                    

Det går hur bra som helst. De sorter som jag lyckats med är:

Rosenskära 
Ringblomma
Vädd
Slösilja(siljor)
Lejongap
Jätteeternell
Vallmo
Klätt
Malva
Nigella
Riddarsporre
Flox
Jätteverbena
Klint
Luktärt

  Nästan alla går även att direktså senare i vår. De som jag inte lyckas direktså utan vintersådd är flox, lejongap, jätteverbena och luktärt. Varför ska man då vinterså när det går lika bra att direktså senare i sommaren?

  1. Plantorna blir härdiga och knubbiga
  2. Du slipper gå in och ut med småplantor som ska avhärdas.
  3. Du ger plantorna bättre förutsättning att klara sig mot angrepp av exempelvis mördarsniglar.
  4. Senare i vår finns så mycket annat att pyssla med i trädgården. 
  5. Du drar ut på säsongen och får ha händerna i jorden fler månader varje år. 

  Du får även lite bättre kontroll på hur många plantor du sår. När jag direktsår i rabatten råkar jag ofta så för tätt på vissa ställen och på andra hamnade det visst nästa inga frön alls Kallsår du kan du ta de små plantorna och placera ut senare i vår. Du ser vilka du planterade var och sätter dem så tätt som det står på burken att de ska stå. Jag brukar kallså hälften och direktså hälften av fröna. På så sätt blir blomningen lite mer utdragen. 

   Foto: Catrin Selander Photography                   

  Jag använder genomskinliga plastlådor från mataffären. Jag gör hål genom att slå en spik genom botten och genom locket några gånger för att undvika att fröna möglar. I år tog jag en tändare och värmde upp en spik som jag använde för att smälta hål i platsen. Ännu smidigare faktiskt! 

  Sommarblommor i bukett

  Gör så här

  Fyll kärlet till 2/3 med vanlig planteringsjord, vattna och sen strör du ut 10 - 15 frön, på med locket och ställ undan lådan i ett skuggigt läge i väntan på våren och värmen. Läs på baksidan av burken om fröna är ljusgroende eller mörkgroende. Om de är ljusgroende behöver du bara lägga dem på jorden och inte täcka över. Är de mörkergroende vill de ha jord över sig också. Vattna innan du sår för att slippa se fröna flyta runt innan alla hamnar i samma hör av lådan.

  Sedan är det bara att vänta och och börja slå lovar runt lådorna för att se om något kommit upp. 2023 började jag tro att jag att hela sådden gått förlorad men så kom det något här och något där och till slut hade jag naturligtvis mer blommor än jag hade plats för. Det blev till att gräva två rabatter till! Inget gott som inte har något ont med sig! Skämt åt sido, i år kommer jag att ha mycket mer plats redan från början vilket passar utmärkt för alla provsådder som jag gör för att utöka sortimentet i butiken. 
  Ringblomma, blomstermorot och ros

  Det är viktigt att sådden görs när det är kallt, så att inte fröerna lockas att gro innan det blir kallt. Om de gror riskerar de små plantorna att frysa sönder. En del växter är tåliga och klarar vintern även om de grott, men andra gör det inte. Zinnia och krasse är exempel på två sorter som är känsliga för frost. Vissa lyckas med vintersådd av Zinnia och andra inte. Jag tror det beror helt på när man sått dem och i vilket klimat. Om du har fina zinnafrön som du är rädd om, spar dem till sent i maj när du kan så dem direkt i kruka eller på friland. 

  Nu ska jag titta till jätteverbenan som jag provat att övervintra mörkt och svalt. Håller tummarna för att den överlever och om inte, har jag redan kallsått 10-15 frön i fall att.

  Hälsningar Pernilla Ingemarsdotter 

  Jätteverbena Vanity

   

   

  Tillbaka till blogg

  3 kommentarer

  Hej Maria och Elisabeth, Jag ber om ursäkt för sent svar. Jag hade helt missat att det inkommit kommentarer på blogginlägget. Jag låter locken vara på till plantan slår i taket och då tar jag av den. De behöver inte skyddas om det blir kallt. Det var flera lock som blåste av mina sådder i vintras och sedan snöade det och burkarna blev fulla med snö. Det gick bra! Plantorna är så härdiga när de fått stå och gro och växa i kylan. Om det ser blött ut i burkarna brukar jag ta av locket och torka av det på insidan. Är det riktigt blött har ni kanske missat att göra hål i botten eller så har lådorna stått snett på något vis. Det händer mig med och då kan jag ta in lådan på tork och ställa ut den igen sedan. Jag omskolar inte plantorna i kallsådden utan sätter ut dem direkt på friland.

  Pernilla Ingemarsdotter

  Skulle vilja veta som Maria ovan?
  Tar man direkt den lilla plantan och planterar på land?
  Eller skall dom planteras om i större krukor först?

  Elisabeth Eriksson

  Hur gör du när de börjat komma upp, tar av locket helt eller bara gläntar på det? När de slår i locket och man måste ta av det? Får de står kvar i skuggan och man skyddar med väv om det blir för kallt igen (vad är isåfall för kallt?)

  Maria Oinas

  Lämna en kommentar

  Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.