Stockrosor, enkelt att odla och näst intill underhållsfritt! Ingemarsdotter

Stockrosor, enkelt att odla och näst intill underhållsfritt!

Om jag måste välja en enda blomma att odla skulle jag välja stockros! Stockrosor är både lätt att odla och att sköta, vilket gör dem till den perfekta blomman för nybörjare och de som inte vill lägga så mycket tid i trädgården. 

Deras robusta växtsätt gör att de inte kräver mycket uppmärksamhet eller tid för att blomstra i full prakt. Det gör att du kan ha en blommande trädgård men minimal insats. Har de väl fått fäste är de kvar och kommer att skänka dig mycket gläde och troligen mersmak. Jag kan inte få nog av att testa nya sorter och min telefon är full av bilder. Fina i närbild och på håll, fina när de knoppas och fina när den sista blomman blommar i toppen. När de är i sitt slutskede brukar jag plocka dem och ha som spiror i buketter. 

En annan fördel med stockrosor är deras förmåga att locka till sig bin och fjärilar, Har du fruktträd i trädgården är stockrosor bra kompisar då pollinerarna ger dig en större skörd av äpplen, plommon och körsbär. Genom att odla stockrosor hjälper du till att bevara och främja biodiversiteten och där behöver vi alla dra vårt strå till stacken. 

Oavsett om du föredrar att odla stockrosor i en grusgång, i rabatter eller i sällskap med andra blommor, kommer de definitivt att bli ett färgglatt och iögonfallande inslag i trädgård. Höjden ör dem också till perfekta blickfång för bakgrunder eller som en vacker vägg kring din trädgård.

Hösten är en idealisk tidpunkt för att ge dem en hälsosam start inför kommande säsong. Här är några steg att följa för framgångsrik sådd av stockrosfrön på hösten:

1. Förbered jorden: Välj en plats i din trädgård som får tillräckligt med solsken (ca sex timmar om dagen) och är väldränerad (släpper igenom vatten, inte lerjord). Det är viktigt att ha en väldränerad jord för att undvika att fröna ruttnar. I övrigt ställer stockrosor inga höga krav. 
2a. Direktsådd: Sprid stockrosfröna på markytan (blöt den gärna innan) och tryck inte ner dem för djupt. Stockrosfrön är ljusgroende, vilket innebär att de inte behöver täckas med jord för att gro. De behöver dock komma i kontakt med markytan för att kunna absorbera vatten och göras möjligt för dem att gro.

2b. Om du väljer att så stockros i kruka eller pallkrake och sedan plantera om: När plantorna har vuxit till sig, kan du  omplantera dem till individuella krukor eller permanenta planteringssängar. Detta ger dem mer utrymme att växa och utvecklas till mogna stockrosor.

3. Vattna försiktigt: Fuktigheten är viktig för att stimulera frögrodd, så se till att vattna försiktigt direkt efter sådd. Inte nödvändigt om du vattnat innan vilket jag tycker är enklare för att inte fröna ska flyta iväg.

4. Jord: Lägg ett tunt lager jord ovanpå sådden för att skydda fröna mot kylan och hjälpa till att behålla fukt. 

5. Underhåll och övervintring: Stockrosor behöver normalt en period med kyla och fuktighet för att gro väl. En välskött och hälsosam stockros är oftast bättre rustad att tåla kyla och frost. Regelbunden bevattning och gödsling kan hjälpa till att stärka växternas immunförsvar och göra dem mer motståndskraftiga mot extrema temperaturförhållanden. Nästan alla stockrosor får rost. Gula fläckar som börjar på de nedre bladen. Det påverkar inte blomningen men ser skräpigt ut. Plocka bort bladen och släng den i soptunnan för att undvika att sprida rosten. Eller strunta i det. Rost kan försvaga växten men jag har fortfarande inte varit med om att en stockros inte fortsatt att släppa fröer och ge fler plantor året därpå. 

Genom att så stockrosor från frö på hösten kan du njuta av en förtrollande blomning redan nästa sommar. Sår du på våren får du vänta på blomman till året därpå men plantan kommer att växa till sig och överleva vintern. 

Passa på nu i slutet av september så att de hinner gro och fästa ordentligt innan det blir tjäle i marken. Ställ gärna frågor i kommentarsfältet om det är något du undrar.

Pernilla Ingemarsdotter

Tillbaka till blogg

4 kommentarer

Hej Amanda, Det var en lurig fråga. Det kan vara så att de inte blommar andra året om de blommat första. Å andra sidan kan de bete sig perennt och nya stammar kan komma ur den gamla bladrosetten. Jag kan tyvärr inte svara exakt hur det kommer att bli för dig men jag skulle säga att du gjort rätt som skar av stjälkarna efter blomning. Jag har ett område med 10-15 plantor. Jag brukar skära av stjälkarna efter blomning och låta någon stå kvar och fröa av sig. jag har ännu inte råkat “städa bort” stockrosorna från någon plats i trädgården. Hoppas att du får blomning även i år! Om inte kommer det flera nya fina sorter i webshopen i höst. Kram!

Pernilla Ingemarsdotter

Hej! :)

Jag sådde flerårig stockros förra våren som blommade redan första sommaren. Vid sista blomningen grävde jag upp och flyttade plantan till ett mer soligtställe mot vägg för mer stöd. Jag klippte ned stjälkarna i samband med detta. Kan jag få blomning i år igen från de gamla plantorna eller skulle jag ha sparat frökapslarna? Är det något jag jag göra nu på våren, tex lägga på ny planteringsgjord/gödsla för att de ska ta sig?

Vh, Amanda

Amanda

Hej Malin, Stockrosor skulle jag inte så nu. Jag skulle antingen välja att kallså dem när det blir riktigt kallt, förodla dem inne (om man tycker att det är kul om man har plats) eller så dem i sommar/höst (höst är lättare då du slipper vattna tack vare luftfuktigheten) och låta dem ta sig och utvecka en bladrosett, övervintra och sedan blomma sommaren efter det. Det är lätt med stockrosor. Du kan göra nästan hur som helst men om du strör ut dem nu kan de gro och sedan inte överleva vintern om de precis kommit upp och får en rejäl köldknäpp

Pernilla Ingemarsdotter

Hej! Kan jag plantera nu i slutet av november?
Hälsningar Malin 🌺

Malin Hagald

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.