ÄNTLIGEN har tiden kommit när det finns så mycket blommor i trädgården att det är svårt att hinna med och skörda. Vi har buketter överallt och jag ger bort buketter så fort jag kommer åt. '
Man blir lite slarvig med buketterna man tagit in eftersom man vill plocka fler och behöver plats för mer. Varför har man aldrig den där perfekta vasen trots 30 vaser i skåpet? Jag ser det som ett viktigt uppdrag att hitta den och sälja den i butiken i Borensberg nästa sommar. Vintern kommer att ägnas åt att botanisera, prova och beställa in ett lager! Jag har hittat en lokal krukmakare som antagit uppgiften att skapa en signaturvas. Spännande! Snart är det även dags för trädgårdsmässan Elmia garden och jag ser verkligen fram emot att spana in nästa års trender och former.
Här fortsätter dahliorna att blomma vidare. De direktsådda astrarna satte ordentligt igång för några veckor sedan och står nu i full blom. Luktärtor, zinnor, tagetes (jo det finns fina), sommarflox och rosenskära kommer i mängder medan ringblommor, stockrosor, fingerborgsblommor nigella och vallmo börjar att tacka för sig. Plocka, plocka och plocka så fortsätter sommarblommorna att leverera hela hösten. Ge dem gärna gödning så att de orkar fortsätta blomma och hålla sig friska till kylan tar dem. Jag sådde en ny omgång ringblommor till för tre veckor sedan. Ett experiment för att se om de hinner blomma innan frosten. De är redan 10 centimer höga så det är inte omöjligt!
Nu i september har jag satt frön till fingerborgsblomma och stockros. Jag provodlar de sorter som jag tar in i sortimentet för att vara säker på att blommorna har rätt färg och ÄR lättodlade. Jag sår i pallkragar som står tomma efter skörd och senare i höst kommer det bladrosetter som överlever vintern i pallkragen. Du kan även så i kruka och sen kräva ner krukan om du inte vet var du ska sätta blomman nästa år. Då får du lite bättre kontroll på antalet frön du sätter och i vår planterar du ut plantan där du vill ha den. Vattna innan sådd och glöm inte att märka dem med en väder-och vattenfast penna. Eller gör en skiss som du spar i telefonen.
Om några veckor börjar det bli ags att göra höstkransar. Ett tips är att skörda de blommor som går att torka utan att de tappar färg för att använda dem i kransarna tillsammans med andra färska blommor och blad från trädgården. Vallmo, nigella, blåklinty, jätte-eternell och pappersblomma hänger och ligger på tork här hemma. Skörda en varm dag när det torkat upp i trädgården så får de ett litet försprång när de ska torka till.
Hösten knackar på men visst är det är fortfarande sommar! Blommorna blommar, pollinatörerna surrar och gräsmattan är grön. Kanske den bästa tiden på året?
Pernilla Ingemarsdotter