Det tog mig alldeles för många år att upptäcka rosenskära. Nu kan jag inte få nog av den! Anspråkslös, utan krav på vare sig jord, bevattning eller näring och dessutom frösår den sig rikligt och kommer tillbaka på samma, och andra platser i närheten, år efter år.
Rosenskära är den mest tacksamma och lättodlade snittblomman. Knopp, blomma och bladverk används med fördel i bukett och de fortsätter att slå ut efter du satt dem i vas.
Rosenskära på en rad. Kiiro Apricotta, Apricot Lemonade och en självsådd.
Rosenskära är en "cut and come again" vilket betyder att ju mer du skördar desto fler knoppar bildas på de förgrenade plantorna. Det är därför du ska toppa rosenskäran när den fått två, tre bladpar. En rikligare blomning väntar men det fördröjer också blomningen någon vecka. Toppa många och spar några så får du en lång blomning. Om du förodlat rosenskära och den dragit iväg och blivit lång och ranglig är det ett utmärkt tillfälle för att toppa. Plantan blir knubbig och mer välförgrenad. Ställ den svalare, och ljusare, om du har möjlighet så slutar den att rangla i väg på höjden.
Den "vanliga" färgen som självsådda rosenskäror gärna återvänder till.
Om du har rosenskära i fyra fem färger har du fina alternativ till alla buketer, En mörk, en vit, en rosa, en ljusgul och någon med avvikande färg är inte fel. Skulle jag välja bara en (men varför skulle man göra det) skulle jag odla en vit. Det passar till allt!
Rosenskära Versailles vit
Rosenskära Apricotta kan få milda aprikosa toner på vissa plantor medan andra blir mer färgstarka. Detta trots att de är odlade från samma fröburk.
Här, den färgstarka varianten av Apricotta
Vilka misstag kan man göra med rosenskära? Du kan ge den för mycket näring så att den blir alldeles för stor. Det har jag gjort när jag sådde den i ett väldgödslat grönsaksland. Vill du ha den i trädgårdslandet kan du sätta den tillsammans med näringskrävande grödor som suger åt sig mycket näring. Den gör sig fint med kål som vill ha mycket näring och dessutom är lägre än rosenskära. Mördarsniglar älskar inte rosenskära, särskilt inte om du förodlat den så att den hunnit bli lite kraftigare innan de får korn på den, därmot tycker rådjuren lika mycket om rosenskäror som vi människor gör. Ett tips är att sätta Allium, narcisser eller kejsarkronor som du har problem med rådjur. De tycker inte om lukten och kan hjälpa till och vakta rosenskäror och andra växter i trädgården som rådjuren tycker om.
Kiiro, Apricotta, Apricot Lemonade och ringblomman Pygmy buff. De här färgerna passar så fint tillsamman. Rosa, aprikosa, brända toner av orange och mjuka gula pastelliga nyanser. I sommar ska jag odla flera dahlior i samma färger för att göra färgstarka buketter.
Rosenskäran i mitt trädgårdsland delade pallkrage med morötter och rödbetor. Bladverket blev enormt och blommorna hamnade lite högre än jag tänkte mig men den blommade rikligt och jag har nu, fem år senare, fortfarande rosenskära från den plantan i den delen av trädgården. När den kommer upp på oönskad plats gräver jag upp den lilla plantan och flyttar den. Jag har grävt upp (väldigt lite arbete, ett litet spadtag) och sedan lämnat den någonstans för att jag inte vet var jag ska sätta ner den. Efter några dagar har jag sprungit på den och grävt ner den slarvigt på första bästa ställe och inte hunnit vattna. De klarar det också.
Rosenskära Cosimo är en lägre rosenskära. Den här heter Pink white och är så bedårande söt! Passar perfekt för krokodling!
Om du upplever att du har svårt att få rosenskära att gro sår du troligen för djupt. Alla blommor som frösår sig lätt, klint, ringblomma, jätteverbena exempelvis, vill ligga grunt eller till och med ljust för att gro. Det är deras naturliga sätt att föröka sig och det bör vi efterlikna när vi odlar de sorterna.
Apricotta
Rosenskära blommar som mest när dagarna är korta d v s inte i närheten av midsommar utan tidigare och senare på hösten. Om du sått tidigt på våren får du njuta av tidig blomning i maj och juni och som också håller i sig under sommaren. Om du sår senare kommer blommorna inte förrän dagarna bli kortare men de blommar å andra sidan ända fram till frosten (och klarar lite frost).
Om du vill ta frön från rosenskära ska du vänta till de torkat ordentligt och blivit bruna. Frön är enkla att känna igen då de ser ut som korta stickiga barr. Min erfarenhet är att rosenskäror som frösår sig till slut går tillbaka till en enkel vit eller mörkrosa sort. Vill du ha andra rosenskäror får du köpa lite nya frön varje år. Rosenskära är billigt och med tanka på hur lätta de är att odla, väl värt att testa nya varje år.
Om du inte har odlat rosenskära tidigare, testa, jag lovar att du kommer att vilja testa fler sorter. I år ska jag försöka mig på att odla en rosenskärahäck. Jag tror att det kommer att tas ett och annat foto som hamnar här på bloggen nästa höst.
Pernilla Ingemarsdotter