Rangliga försådder, jord jord jord och skam den som ger sig

Rangliga försådder, jord jord jord och skam den som ger sig

Varför är sådderna rangliga, dör i förtid eller varför kommer inget upp? Just nu översvämmas alla forum av bilder på rangliga plantor, tomma såbrätten och sådder som tappat stinget. Vad beror det på?

För det första, alla fröer i Ingemarsdotters sortimentet går att direktså eller kallså. Det är alltså inte nödvändigt att förså. Men om man ändå vill göra det för att få tidig skörd, slippa snigelangrepp eller bara för att det är roligt finns det några enkla råd för att lyckas. Sedan ska sägas att alla misslyckas med något. Man glömmer, har gamla eller dåliga fröer, fel jord, för lite ljus, för kallt, för varmt och katter och barn välter och äter upp sådderna. Med lite kunskap går det mycket lättare.

Är sådderna rangliga, svaga och kanske till och med lägger sig ner?

Det är för varmt och eller för mörkt. Sådder som står varmt växer snabbt och söker ljus. Är det inte tillräckligt ljust ranglar de iväg.  Det absolut viktigaste när du sår fröer under vintern och tidiga våren, är att din odling får tillräckligt med ljus när plantan väl visar sig över jordytan.  Om du har möjlighet, ställ sådderna svalare, kanske i en källare. Sådderna kommer att stanna av i växten och bli knubbigare.

Inget kommer upp

Det första problemet brukar vara att sådden inte har hållits fuktig. För att ett ett frö ska gro krävs fukt. Om fröet börjar gro och sedan torkar ut, dör det. Vissa fröer kan mögla om de är genomdränka i fukt. Det är dock mindre sannolikt än att du råkar torka ut fröerna. För att behålla sådden fuktig, sätt ett genomskinligt lock eller en plastfilm över trågen. Lufta eller gör lufthål för att sådden inte ska mögla. Du ser om det finns kondens i sådden, då behöver du inte vattna.

Om sådden inte gror, trots att du fått allt vad gäller fukt rätt, googla vid vilken temperatur som den sort du sått gror. Om sådden gror vid 21 grader och du har 18 grader i rummet, ja då är det problemet. Passa på och kontroller hur lång grotid fröet har. Vissa fröer kan ta över 20 - 30 dagar på sig att gro. Ett exempel på ett frö som tar lång tid på sig är Jätteverbena. Håll ut!

Om du har rätt temperatur och fröet har fått tid på sig och det ändå inte gror kan du kontroller, genom att googla, om fröet behöver stratifieras d v s behöver en köldperiod för att kunna gro. För många frön är det naturlig att utsättas för kyla, fukt och mörker innan de gror.  Det är naturens sätt att säkerställa att fröerna inte gror förrän vintern passerat.  Många blommor självsår sig genom att fröna faller till marken när de mognat på hösten och ligger och vilar under snön. När ljus och värme återkommer gror de precis när förutsättningarna är perfekta. Blommor som frösår sig på hösten och väntar till våren med att gro är exempelvis vallmo, ringblomma, rosenskära, klint och riddarsporre. 

Sådderna kommer upp men sen dör plantan inom någon vecka

Rötterna har bränts på grund av att det är för mycket näring i jorden. Så i såjord! Såjord har ingen eller väldigt lite näring. När en växt gror har den supertunna känsliga rötter. De tål inte stark gödsel. Det här misstaget har jag gjort alldeles för många gånger. Jag vill hälla upp jorden i en stor plastback, kasta påsen och sen jobba i själva lådan. Det blir mindre stök och man slipper drälla jord överallt. Sen är det bara att sätta på locket och ställa undan. Det gäller bara att komma ihåg vilken jord som är i vilken låda...Det händer också att man får feeling och vill så, har ingen såjord hemma och chansar. Eller så dyker tillfället upp när ingen behöver en, alla är nöjda och fröerna kallar.  Man rusar i väg och ska så, har ingen såjord hemma och tar vad man har. Ibland funkar det ju. Bästa tipset är att köpa jord när du inte behöver den. Bara ha den hemma, det får man, även om man inte ska använda den exakt just nu. 

Sådderna blir bara ljusare och magrare trots att de står kallt, är lagom fuktiga och ljuset är perfekt

Det är dags att ge plantan mer utrymme och framför allt, näring. Planera om i en större kruka med plantjord (inte såjord). Näringen räcker sedan 2 -3 veckor och om det inte är tillräckligt varmt för att sätta ut plantan i rabatten ja då måste den få näring någon gång i veckan till du kan sätta ut den. Ge flytande näring i svaga doser. Titta på plantan, är den blek och darrig saknar den näring. Hur ser du själv ut när du är hungrig eller törstig? Klart den vill ha ljus, fukt, näring och lagom varmt, helst svalt. 

Det är kul att förså även om mycket kan gå fel. Nu vet jag oftast varför jag misslyckas och det är för att jag slarvar med ljus, värme, fukt, fel jord och jag drar på omskolningen så att plantorna får näringsbrist. Varje år lär jag mig något nytt och ärligt talat, efter 15 år med ihärdiga försök går det mer bra än dåligt. 

 

 En sista sak, börja inte för tidigt. Man tröttnar på att skola om. Jag vill helst bara plantera om en gång och sedan ska de ut när det är dags nästa gång. Det är hopplöst att få plats med alla stora plantor i fönster och under växtlampor när de vuxit till sig. Det räcker med att de är lagom stora när det är dags att flytta ut dem. Detta med att springa in och ut och avhärda tröttnade jag på för många år sedan. De åker ut och det brukar gå bra. Så länge man inte sätter ut frostkänsliga plantor som zinnia, dahlia och krasse för tidigt så brukar det mesta ändå överleva. Det är oftast ändå alldeles för många plantor så en naturlig gallring av de svagaste är helt okej. Lite svinn får man helt enkelt räkna med när man håller på med förodling. 

Åter till omskolning! Tack och lov är det snart är dags att börja så direkt ute. 

Pernilla Ingemarsdotter

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.