20230628_0732566.jpg

HÖSTSÅDD

Kanske har du hört uttrycket "härdiga" ettåringar och "halvhärdiga" ettåringar? Det som skiljer dem åt är hur väl de klarar kyla när fröet grott. Vilka som pallar en frostnatt helt enkelt!

Härdiga sommarblommor

hardy annuals

Härdiga blommor är lättodlade blommor, du behöver bara veta när du ska så dem; höst, vinter och tidig vår. De tål kyla och föredrar svalare temperaturer och behöver faktiskt i många fall kalla temperaturer för att gro. De mest kända är kanske vallmo, riddarsporre, lejongap, luktärt och jungfrun i det gröna (nigella).

Dessa härdiga växter är köldtoleranta, vilket skiljer dem från värmeälskande ettåringar som zinnior, krasse och solrosor. De klarar av en lätt frost och kan leva vidare långt in på hösten. Växter trivs bättre i marken än i krukor, eftersom jorden isolerar rötterna bättre än den lilla mängd jord som finns i en kruka. Fröna förvaras bäst i frysen. Torrt, mörkt och kallt!

Vallmo är en av mina absoluta favoritblommor för kallt väder, och jag ser alltid till att ha många plantor som frösår sig och kompletterar med nya sorter. På våren snabbsår jag vallmon när det väntas ihållande regn. Ut och kasta frön snabbt som attan, för tätt och för många. Att man aldrig lär sig! Förbered genom att blanda fröna med sand och sedan bredsår direkt på friland. Det är mycket frön i burkarna så försöka att hejda dig och spar frön i frysen till nästa säsong. Testa att så vår, vinter och höst jämför resultatet hos dig.

Vallmo

Min topp-lista härdiga ettåringar

Vallmo

Riddarsporre

Lejongap

Blåklint

Rosenskära (beroende på i vilken zon du bor)

Sommarklätt

Ringblomma

Sommarflox

Tandpetarsilja

Nigella/Jungfrun i det gröna

Mattram

Slöjsilja

Jätte-eternell

Luktärt

Kinesisk Förgätmigej

Listan är långt ifrån komplett för alla ettåriga växter som trivs i svala temperaturer, men den erbjuder ett bra urval av lättodlade blommor. Tipsa gärna i kommentarsfältet vilka blommor du sår på hösten!

Odlingsvärda härdiga tvååringar och perenner

HARDY BIENNIALS, PERENNIALS

Det finns sorter som jag alltid måste så några av på hösten och det är fingerborgsblomma och stockros. jag har även odlat perenner och det fungerar också bra när de sås tidigt på hösten och hinner etablera sig i det fuktiga klimatet.

Stockros (tvåårig)

Fingerborgsblomma (tvåårig)

Rudbeckia (perenn)

Bolltistel (perenn)

Rysk Martorn (perenn)

Stjärnflocka (perenn)

Ringblomma Pygmy Buff

Höstsådd av härdiga ettåringar

VÄNTA TILL DET BLIR KALLT

Växter som frösår sig och återkommer kan du så på hösten. Om du odlat blåklint, rosenskära, ringblomma eller vallmo och de dyker upp nästa år trots att du inte sått några frön, då vet du att du kan så dem på hösten. Fröet ska inte sätta i gång och växa på hösten utan ligga och vänta till våren och när temperaturen och fuktigheten är rätt, då gror det. Skilja alltså på de som överlever vintern och de som släpper frön som gror året därpå.

Om sår en växt, som inte klarar vintern, tidigt på hösten och den hinner utveckla växtdelar kommer den att dö när vintern kommer.

Vänta till det blir riktigt kallt med ettåringarna! Alternativt, vinterså (kallså) dem i godislådor eller så dem riktigt tidigt på våren

Höstsådd av härdiga tvååringar

När de väl etablerat sig är de kvar för alltid

Lyssna noga nu, alla växter som överlever vintern hos dig kan du plantera på hösten! Här hos mig överlever exempelvis stockrosor och fingerborgsblomma. Dessa är tvååriga växter som gror på hösten, bildar en bladrosett och överlever vintern. Sommaren efter, som växten tror är år två, blommar de.

När är det dags för höstsådd i det här fallet? Jo, cirka 6-8 veckor innan första frosten. När första frosten kommer varierar mellan augusti och december beroende på var i landet du befinner dig. Exakt när den första frosten kommer går inte att förutsäga säkert, men genom att ta reda på när första frost inträffat historiskt, kan du ringa in ungefär när det är troligt att det kommer ske. Här i Östergötland brukar den första frosten komma i slutet av oktober. Det betyder att jag kan så under augusti och september. Men frosten kan lika gärna komma den 15 november, vilket skulle ge mig ytterligare 15 dagar att så.

 

Om en planta är vinterhärdig hos dig kommer du att få ett bättre resultat om du sår på hösten än om du sår på våren. Plantan får lång tid på sig att utveckla rötter och kommer att vara redo att sätta igång att skapa ny bladmassa när temperaturen blir rätt.

Nu skulle det här inlägget inte handla om tvååringar, så jag släpper dem nu. Men bra att veta, eller hur!

Alcea_Rosea_Chaters_Double_Mixed-3_580x773.webp
dalmatian peach.PNG
echinops-ritro-veitchs-blue-600x450.jpg
Chaters salmon pink.jpg
rysk martorn blue hobbit2.jpg
Stockros Chater´s mix
Stockros Chater´s mix Alcea_Rosea_Chaters_Double_Mixed-3_580x773.webp

Stockros Chater´s mix

Regular price 50 kr
Sale price 50 kr Regular price
Unit price
per 
Lägg i kundvagn
Fingerborgsblomma Dalmatian peach
Fingerborgsblomma dalmatian peach digitalis Fingerborgsblomma dalmatian peach digitalis

Fingerborgsblomma Dalmatian peach

Regular price 50 kr
Sale price 50 kr Regular price 0 kr
Unit price
per 
Blå bolltistel
Blå bolltistel Blå bolltistel

Blå bolltistel

Regular price 50 kr
Sale price 50 kr Regular price
Unit price
per 
Stockros Chater´s salmon pink
Stockros Chater´s salmon pink Stockros Chater´s salmon pink

Stockros Chater´s salmon pink

Regular price 50 kr
Sale price 50 kr Regular price
Unit price
per 
Rysk martorn Blue Hobbit
Rysk martorn blue glitter Rysk martorn Blue Hobbit

Rysk martorn Blue Hobbit

Regular price 50 kr
Sale price 50 kr Regular price
Unit price
per 

Vårsådd

business as usual


1. Bered jorden på hösten, raka av snön från växtplatsen och så direkt på tjälen och strö över jord.

Så här sår jag sallad, dill, persilja och spenat, men även broccoli. Jag brukar inte så sommarblommor direkt på växtplatsen i kvartal ett; istället sår jag dem i godislådor. Varför? Jo, vissa av fröna behöver lite mer värme för att gro. Omkring april märker jag om jag har lådor som inte grott och tar då in dem och ställer dem på golvvärmen några dagar. När de precis har grott tar jag ut dem igen. Sommarflox är ett bra exempel på detta. Jag blir aldrig riktigt klok på om den är härdig eller halvhärdig. Går den att direktså eller inte? Den är lätt att förodla och utmärkt att vinterså, och ibland fungerar direktsådd på våren. Den som lyckas med höstsådd av höstflox får väldigt gärna höra av sig och berätta!

sugarstars.PNG

SOMMARFLOX

Sugar stars

Läs mer
20230818_101220.jpg

SOMMARFLOX

Isabellina

Läs mer
20230711_161031.jpg

SOMMARFLOX

Cherry Caramel

Läs mer
 
 
2. Invänta att jorden kan bearbetas, gör i ordning jorden för sådd (kratta och om du har möjlighet, gräv ner gödsel, exempelvis kogödsel på påse, pelleterad hönsgödsel (enklast!) eller bokashi) och så sedan.

Tidig vår, när jorden kan bearbetas, är det dags att så dina ettåriga sommarblommor. Detta trädgårdsuttryck innebär att jorden har en konsistens som varken är lerig eller frusen. Om du kan dra en kratta genom jorden utan att det fastnar stora klumpar är den redo! Nu tar du dina frön till härdiga ettåringar, som du förhoppningsvis har förvarat i frysen sedan förra säsongen, och beger dig till växtplatsen tillsammans med växtpinnar, en tuschpenna för märkning och kanske en kratta.
20240625_195418.jpg

Sommarklätt Queen mix

Klätt är perfekt för vintersådd! Jag tror faktiskt att varenda frö tog sig!. Jag ska prova att höstså för att jämföra resultat!

Startskott för höstsådd

MEN ÄR DET INTE SOMMAR NU?

Det är snart dags att börja fröså tvååringar och perenner, och jag är så glad att meddela att jag har utökat sortimentet med tio nya sorter av lättodlade fingerborgsblommor, stockrosor och perenner i mitt sortiment. Dessa sorter har valts med stor omsorg för att säkerställa att ingen blir besviken, utan istället får uppleva den förundran och glädje som kommer med att odla sina egna blommor. Jag ser fram emot att dela denna resa med er och hoppas att ni får stor njutning av era vackra trädgårdar

Pernilla Ingemarsdotter

Prenumerera på Ingemarsdotters nyhetsbrev

Missa inte nyheter, erbjudanden och guider till hur du lyckas med sommarblommor.