LÄTT ATT ODLA LÄTT ATT ÄLSKA
DAHLIA
Livet med dahlia
Åh har du dahlior? Det kan alla odla tänker jag!. Min farmor och farfar var bönder och de odlade allt utom blommor. Med ett undantag, dahlior. Farmor grävde ner samma knölar år ut och år in på samma ställe. De blommade lika fint varje år och allt de fick var, ja de var ju bönder så ni kan gissa.
Min första dahlia var en knöl som jag fick av en kompis som fått den av sin granne. Sara sa att det bara är att gräva ett hål, lägga i knölen och vänta på skörd. Jag skulle vilja addera gödsel och vatten till historien.
Dahlior är hungriga och växer snabbt!
Dahlior älskar gödning och du behöver därför ge en bra grundgödsling på växtplatsen. Har du inte tillgång till stallgödsel rekommenderar jag pelletrerad hönsgödsel. Den är långtidsverkande och, framför allt, väldigt lätt att hantera. En säck räcker långt. Förslut säcken väl för att hindra att den skumma lukten sprider sig. Jag kan skriva en hel uppsats om hönsgödsel men nöjer mig med att säga, testa! Passar "alla" växter allt och tar ingen plats.
Om du inte har en rabatt eller pallkrage att plantera dem i går det bra med kruka. Eftersom det är stora växter kräver de mycket vatten. Små kärl torkar ut snabbare och därför är det lättare att odla dahlia i större krukor. Små dahlior behöver en kruka på cirka 20 liter och en större dahlia 40 liter. Vattna så att dahliorna inte torkar ut, då är risken för mjöldagg stor. Mer om det längre ner.
Den sommaren hade jag dahlior högt och lågt. Jag kunde till och med förse min frisör vars bonusbarn skulle gifta sig med dekoration till festlokal, kyra och brudbukett. Är det lätt att odla dahlior? Tydligen!
Förkultivera eller plantera direkt på växtplatsen?
Det är frågan
Peaches i påse
Akvarell av Malin Signdahl
Så dahlia från frö
Dahlia är lätt att så från frö. De bilar knölar som du sedan kan vinterförvara. Jag har testat men tycker inte att det finns lika fina sorter på frö som på knöl. I år köpte jag frö från Dahliastore på Nordiska trädgårdar. Av en slump fick jag med mig fröna tll fjällen och sådde dem på en disktrasa som jag förvarade i en bruk till jag kom hem. Då kunde jag sätta ner färdiggrodda frön i tråg. Det ska bli spännande att se vilka sorter det blir (och var de ska få plats).
Förodla i plastpåse
Skötsel
Näringen som finns i jorden där du planterat dahlian räcker inledningsvis men dahlian har en startk tillväxtfas under en kort period. Det är därför bra om du grundgödlsat med långtidsverkande hönsgödsel och sedan vattnar med flytande näring som hönsgödsel upplöst i vattenkannan, nässelvatten eller guldvatten. Jag slänger i en näve hönsgödsel i en vattenkannan efter varje gång jag näringsvattnat och låter den stå till nästa gång för att ha en färdig blandning. Allt löser inte upp sig och det kan fastna i pipen när du ska vattna nästa gång. Ha en kanna som alltid står på vänt med hönsgödsel om du tycker att det är besvärligt att det fastnar eller köp en dunk flytande näring så slipper du stopp i kannan. Du kommer trolgen inte hinna skörda i den takt blomman producerar blommor så klipp bort överblommade blommor (deadheading), så bildar plantan fler knoppar.
Dahlior kan bli väldigt höga och de som har en stor blomma kan få problem med balansen mot slutet av säsongen. Den enkla lösningen är att sätta ner en pinne att binda dahlian mot. Vilken pinne som helst och vilket snöre som helst funkar bra. Vill du fp det snyggt, ta en bambupinne och jutesnöre.
Skadedjur och ohyra
Dahlia är en frisk och lättskött växt. Jag har i stort sett inga problem med skadedjur och det är inte för att jag ger plantorna rätt förutsättningar så att de får ett grundskydd ohyra. En frisk planta klarar angrepp bättre än en svag (nähä). Gödsel, regelbunden vattning och bra jord är en en bra start
Rådjur, snäckor och sniglar
Dahlor ratas vanligtvis av rådjuren (hjortarna på min systers tomt slukar dem utan att tveka). Däremot älskar sniglarna späda skott av dahlia. Har du mycket snäckor och sniglar är det bäst att förkultivera dahliorna innan utplantering. Odling i kruka eller pallkrage underlättar också kampen mot mördarna. Samma sak gäller för zinnia och sommarriddarsporre som sniglarna älskar. Min kompis Therese har mängder av mördarsniglar och överdådig blomning. Hon odlar alla sommarblommor man kan tänka sig och säger att sniglarna äter allt som hon inte förkultiverat. Mina sniglar är mer kräsna men dahliorna skulle de gladeligen äta upp om de fick en chans.
Jägare, feromol och robotgräsklippare
Tvestjärtar och löss
Mjöldagg
Knippe
Jag har odlat dahlia i 14 år och har aldrig sett knipper. Om du råkar ut för det, googla. Jag skulle slänga knölen och de som stått precis i närheten. Gö det enkelt för dig!
Kollektionen Pastel Dreams
Sex söta fröburkar med lättodlade sommarblommor - rosenskära, pionvallmo, riddarsporre, nigella, tandpetarsilja. Läs mer
Förvara och övervintra dahliaknölar
Jag har aldrig behandlat de uppgrävda knölarna på moderligt vis. Jag slår av den jord som frivilligt faller av och sen är det klart. Om du ska göra allt "by the book" ska de helst grävas upp dem med grep (önskar att jag hade bett farmor om en från lantbruket när de gick i pension jag har aldrig prioriterat att köpa grep) för att inte skada dem, skära bort fjolårsknölar och ansa sugrötter för att de ska bli mindre känsliga för torka och fukt men det har jag, som sagt, aldrig gjort. Jag lägger dem på tidningspapper med jord och allt och förvarar dem i trådbackar mörkt och svalt. Ber en bön att och hoppas på det bästa.
Det är mycket lättare att ta bort all jord på våren, när den torkat. Spola av knölarna med vattenslangen. Märkningen på tidningen är hopplös i sammanhanget. Försök att para ihop rätt knöl med en tidning som lagts på avstånd för att den inte ska bli blöt om du kan!
Och sen börjar det om. Oavsett hur många jag övervintrat vill jag alltid prova några nya sorter.
Ingemarsdotter webshop
Hoppas att du inte blivit avskräckt från dahliaodlandet! Du kan göra det lätt för dig, gräv ner, vattna, gödsla och skörda och börja om nästa år. Du väljer hur du vill spendera din tid och bara du vet som ger dig lust och energi. Dahliorna ska inte vara ännu ett måste i livet utan en källa till glädje!
Pernilla Ingemarsdotter