image4.jpeg

DAHLIA

LÄTT ATT ODLA LÄTT ATT ÄLSKA

Livet med dahlia

Åh har du dahlior? Det kan alla odla tänker jag!. Min farmor och farfar var bönder och de odlade allt utom blommor. Med ett undantag, dahlior. Farmor grävde ner samma knölar år ut och år in på samma ställe. De blommade lika fint varje år och allt de fick var, ja de var ju bönder så ni kan gissa.

Min första dahlia var en knöl som jag fick av en kompis som fått den av sin granne. Sara sa att det bara är att gräva ett hål, lägga i knölen och vänta på skörd. Jag skulle vilja addera gödsel och vatten till historien.

peaches34.jpeg
Det är bara att gräva ett hål, lägga i knölen och vänta på skörd!
Sara Persson
Tosteberga

Dahlior är hungriga och växer snabbt!

Dahlior älskar gödning och du behöver därför ge en bra grundgödsling på växtplatsen. Har du inte tillgång till stallgödsel rekommenderar jag pelletrerad hönsgödsel. Den är långtidsverkande och, framför allt, väldigt lätt att hantera. En säck räcker långt. Förslut säcken väl för att hindra att den skumma lukten sprider sig. Jag kan skriva en hel uppsats om hönsgödsel men nöjer mig med att säga, testa!  Passar "alla" växter allt och tar ingen plats.

Om du inte har en rabatt eller pallkrage att plantera dem i går det bra med kruka. Eftersom det är stora växter kräver de mycket vatten. Små kärl torkar ut snabbare och därför är det lättare att odla dahlia i större krukor. Små dahlior behöver en kruka på cirka 20 liter och en större dahlia 40 liter. Vattna så att dahliorna inte torkar ut, då är risken för mjöldagg stor. Mer om det längre ner.

Den sommaren hade jag dahlior högt och lågt. Jag kunde till och med förse min frisör vars bonusbarn skulle gifta sig med dekoration till festlokal, kyra och brudbukett. Är det lätt att odla dahlior? Tydligen!

Totally Tangerine_5.PNG
tot.jpeg
Totally Tangerine

Förkultivera eller plantera direkt på växtplatsen?

Det är frågan

Varför ska man förodla dahlior när det går lika bra att odla dem direkt på växtplatsen? Det finns egentligen bara två rationella skäl; du vill ha en tidig blomning eller om det finns mördarsniglar i trädgården. Sniglarna älskar dahlior och ju svagare dahlian är desto större bli angreppet. Det tredje skälet än att det är rolig!. Åtminstone om du har ett mindre antal och plats att förvara dem ljust fram till utplantering. Jag älskar att gå och kika på alla planteringar, dahlior eller frösådder, för att se om något hänt sedan senast. Nu kom jag på ett fjärde skäl till att förodla, om du vill ta sticklingar på din knöl för att få fler plantor från samma knöl år direkt första året. Då kan det vara bra att göra det tidigt på säsongen. I år kommer jag att ha två Night Silence tack vare att jag satte den tidigt och redan kan ta en stickling.
År två, när du vinterförvara dahlior ett år är de inte lika roliga att försöka trycka ner i 5-liters plastpåsar. Då behöver du antingen delaa dahliorna eller förplanterar i en större kruka. Vaddå plastpåsar kanske någon tänker, mer om det senare
Peaches.jpg

Peaches i påse

Akvarell av Malin Signdahl

Jag säljer Larsvikens dahlior som pryds av en etikett med en elegant och vacker illustration av respektive dahliasort, signerad Malin Signahl. En förpackning och kvalitet som är värdig varje sann dahlia-primadonna.
Se mer

Så dahlia från frö

Dahlia är lätt att så från frö. De bilar knölar som du sedan kan vinterförvara. Jag har testat men tycker inte att det finns lika fina sorter på frö som på knöl. I år köpte jag frö från Dahliastore på Nordiska trädgårdar. Av en slump fick jag med mig fröna tll fjällen och sådde dem på en disktrasa som jag förvarade i en bruk till jag kom hem. Då kunde jag sätta ner färdiggrodda frön i tråg. Det ska bli spännande att se vilka sorter det blir (och var de ska få plats).

Daisy duke 2.PNG
image8 (1).jpeg
Night Silence

Förodla i plastpåse

Lägg  1 -2 liter planteringsjord, vilken som helst, i plastpåsen (behöver inte vara zip som det av någon anledning ofta skrivs) och lägger i knölen. Täcker den sedan så att endast den gamla stjälken sticker upp ur jorden. Sedan låter du halsen på plastpåsen stå rakt upp och försluter den inte! Om knölen står varm börjar den gro och kondens bildas i påsen. Jag har inte behövt vattna i någon påse förrän den nya stammen varit minst 5 -7 centimeter. Så länge det är kondens i påsen, ofta ser du det i botten av påsen, behöver du inte vattna alls. Det är svårt att låta bli men försök :)
Det är samma princip med alla sommarblommor du förodlar, låt dem gro och placera sedan svalare. Om du inte kallsår för då sköter naturen jobbet. De gror senare eftersom de inte får undervärme men de blir å andra sidan mindre jobb och perfekta plantor. Dahlior går inte att kallså i minusgrader eller så ute om det är risk för frost. Dahlior tål inte kyla. Om du har växthus kan du så dem i påsar eller krukor där när du har en temperatur som konstant är över 0 grader.

Skötsel

Näringen som finns i jorden där du planterat dahlian räcker inledningsvis men dahlian har en startk tillväxtfas under en kort period. Det är därför bra om du grundgödlsat med långtidsverkande hönsgödsel och sedan vattnar med flytande näring som hönsgödsel upplöst i vattenkannan, nässelvatten eller guldvatten. Jag slänger i en näve hönsgödsel i en vattenkannan efter varje gång jag näringsvattnat och låter den stå till nästa gång för att ha en färdig blandning. Allt löser inte upp sig och det kan fastna i pipen när du ska vattna nästa gång. Ha en kanna som alltid står på vänt med hönsgödsel om du tycker att det är besvärligt att det fastnar eller köp en dunk flytande näring så slipper du stopp i kannan. Du kommer trolgen inte hinna skörda i den takt blomman producerar blommor så klipp bort överblommade blommor (deadheading), så bildar plantan fler knoppar.

Dahlior kan bli väldigt höga och de som har en stor blomma kan få problem med balansen mot slutet av säsongen. Den enkla lösningen är att sätta ner en pinne att binda dahlian mot. Vilken pinne som helst och vilket snöre som helst funkar bra. Vill du fp det snyggt, ta en bambupinne och jutesnöre.

Skadedjur och ohyra

Dahlia är en frisk och lättskött växt. Jag har i stort sett inga problem med skadedjur och det är inte för att jag ger plantorna rätt förutsättningar så att de får ett grundskydd ohyra. En frisk planta klarar angrepp bättre än en svag (nähä). Gödsel, regelbunden vattning och bra jord är en en bra start

Rådjur, snäckor och sniglar

Dahlor ratas vanligtvis av rådjuren (hjortarna på min systers tomt slukar dem utan att tveka). Däremot älskar sniglarna späda skott av dahlia. Har du mycket snäckor och sniglar är det bäst att förkultivera dahliorna innan utplantering. Odling i kruka eller pallkrage underlättar också kampen mot mördarna. Samma sak gäller för zinnia och sommarriddarsporre som sniglarna älskar. Min kompis Therese har mängder av mördarsniglar och överdådig blomning. Hon odlar alla sommarblommor man kan tänka sig och säger att sniglarna äter allt som hon inte förkultiverat. Mina sniglar är mer kräsna men dahliorna skulle de gladeligen äta upp om de fick en chans.

Copper boy345.jpeg
Mördarsniglar äter alla sommarblommor som inte förkultiveras
Therese De Kaminska
Trädgårdsentusiast

Jägare, feromol och robotgräsklippare

Jag odlar vissa dahlior direkt på friland och än så länge är sniglarna så få tack vare att robotgräsklipparen, feromolet och jag har gjort gemensam sak och strider vid olika tidpunkter på dygnet, Överlevande rustar sig i en slänt, förökar sig men bara ett fåtal lyckat ta en kort vända i trädgården innan någon av dödsmaskinerna slår till. By the way, de har inte druckit vid någon av mina ölfällor. De kanske är kräsna som sagt.

Tvestjärtar och löss

Tvestärtar är ett återkommande problem i vissa trädgårdar. Jag har inte haft besvär av dem så rekommenderar jag dig att läsa någon annans tips om hur du ska hantera dem. De är nyttodjur och inget man vill göra sig av med om det inte är nödvändigt. Äter de upp dahliorna är det nödvändigt! Där ska de inte vara! Läs mer här.
Bladlöss sätter sig i på knoppar och blommor för att suga växtsaft. Du ser dem lätt eftersom de är små och svarta och jagar i grupp. Jag har inte sett löss på mina dahlior men hör att det är andra som har problem. Däremot har jag löss på körsbärsträdet. Jag sprutar en hård stråle med vattenslangen, sprayar med såpvatten och framför allt klämmer jag sönder dem för att minska antalet. I ett högt träd är det på gränsen till hopplöst men jag vann faktiskt kriget sommaren 2023. Daglig jakt och hårda nypor är ett måste. Vilken tillfredsställelse!
20230822_162808 (1).jpg

Lindas Baby

Mjöldagg

Om du ser att växten har en vit pudrig beläggning, då är det mjöldagg. Det är vanligt och kommer oftast på hösten efter en torr sommar. Det är inte mycket att göra åt när det väl uppstått och var inte ledsen, plantorna blir försvagade men de dör inte. Du kan förebygga genom att vattna regelbundet och se till att växten inte torkar ut. Om du orkar kan du behandla med bikarbonat utblandet i vatten, eller så njuter du av blommorna och jagar sniglar istället. De ställer till med mer oreda och du får mer resultat per nedlagd minut. Jag är inte känd för att göra saker med regelbundenhet men jag har hittills inte haft mjöldagg på dahliorna. Däremot kommer det för eller senare alltid på squash och gurka hemma hos mig.

Knippe

Plötsligt pratas det om Knippe så fort dahliorna är på tapeten. Knippebakterios orsakas av en bakterie som lever i jorden. Bakterien angriper de celler som styr tillväxten och orsakar en masstillväxt av nya skott. På dahlior uppkommer symptomen nästan uteslutande som mängder av små skott på knölen. Oftast upptäcks knippebakterios när man tar upp knölarna och man kan se ansamlingar av stora mängder förkrympta skott vid basen på knölen. Infekterade plantor kan leva en längre tid utan symptom vilket gör det svårt att upptäcka och begränsa smittan.

Jag har odlat dahlia i 14 år och har aldrig sett knipper. Om du råkar ut för det, googla. Jag skulle slänga knölen och de som stått precis i närheten. Gö det enkelt för dig!

Kollektionen Pastel Dreams

Sex söta fröburkar med lättodlade sommarblommor - rosenskära, pionvallmo, riddarsporre, nigella, tandpetarsilja. Läs mer

Förvara och övervintra dahliaknölar

Man ska inte rekommendera överkonsumtion, men man ska inte heller uppmuntra utbrändhet. Om du inte orkar gräva upp dina knölar, tiden inte räcker till och de blir kvar i jorden fram till jul är det inte hela världen. Det är en världslig sak och finns fler att köpa. Har du få blir det inte ens speciellt dyrt. I ärlighetens namn ska jag berätta att jag inte lyckas få in mina vartenda år. När det är dags är det som att allt mitt intresse tagit slut. Jag tycker att det är mycket roligare att köpa frön till höstsådd och mylla ner dem. Jag tar upp mina favoriter och resten får stå kvar och skänka kompost till nästa år plantering. De ska ju förvaras också, tar plats och vissa år misslyckas man och då är allt arbete förgäves Det är dock bara två gånger som mina knölar dött under vintern. Mycket oklart varför. Det var i alla fall inte för kallt. Kanske för blött.
Nu tar du bort stjälkarna, lämna några centimeter på stammen så att du lätt kan plantera den åt rätt håll nästa år. Ska du märka snyggt kan den ju också fungera som "hängare".

Jag har aldrig behandlat de uppgrävda knölarna på moderligt vis. Jag slår av den jord som frivilligt faller av och sen är det klart. Om du ska göra allt "by the book" ska de helst grävas upp dem med grep (önskar att jag hade bett farmor om en från lantbruket när de gick i pension jag har aldrig prioriterat att köpa grep) för att inte skada dem, skära bort fjolårsknölar och ansa sugrötter för att de ska bli mindre känsliga för torka och fukt men det har jag, som sagt, aldrig gjort. Jag lägger dem på tidningspapper med jord och allt och förvarar dem i trådbackar mörkt och svalt. Ber en bön att och hoppas på det bästa.

Prenumerera på Ingemarsdotters nyhetsbrev

Missa inte nyheter, erbjudanden och guider till hur du lyckas med sommarblommor.

.
Den sista utmaningen, att märka dem. Det är långt ifrån alla år jag gjort det på ett genomtänkt sätt. Jag kan faktiskt inte komma ihåg ett enda. Jag skriver på tidningen med dålig penna och sedan vet jag inte vad som är vad ändå. I den bästa av världar hade jag gjort fina lappar med ett stansat hål, trätt igenom en gummisnodd och satt fast den på dahliastjälken. Kanske tagit ett steg tillbaka när jag satt fast lappen, sippat på kaffet och suckat nöjt. Det är inte jag men man vet aldrig, i år har jag förberett med bra tunna pennor i vattenbeständig tusch. Det är bara lapparna som saknas och kanske om pennorna är kvar på sin plats när det är dags så går drömmen om ordning och reda i uppfyllelse det här året.

Det är mycket lättare att ta bort all jord på våren, när den torkat. Spola av knölarna med vattenslangen. Märkningen på tidningen är hopplös i sammanhanget. Försök att para ihop rätt knöl med en tidning som lagts på avstånd för att den inte ska bli blöt om du kan!

Och sen börjar det om. Oavsett hur många jag övervintrat vill jag alltid prova några nya sorter.
De nyinköpta lölarna är som det av dina barn som alltid dyker upp nykammad och utan möda klär sig och sätter sig i bilen medan de gamla är mer som det andra barnet som alltid har fel utrustning, dålig tajming och tar tid på sig för att komma i väg. Man älskar dem lika mycket men det är lättare att få saker gjort i tid med det första.

Hoppas att du inte blivit avskräckt från dahliaodlandet! Du kan göra det lätt för dig, gräv ner, vattna, gödsla och skörda och börja om nästa år. Du väljer hur du vill spendera din tid och bara du vet som ger dig lust och energi. Dahliorna ska inte vara ännu ett måste i livet utan en källa till glädje!
.
Med önskan om en vacker dahliasommar!

Pernilla Ingemarsdotter