Rosenskära försommarsådd i maj och juni Ingemarsdotter

Försommarsådd i maj och juni

Så här i slutet av maj brukar jag så de blommor som gror och växer snabbt och eller är känsliga för frost. Zinnia, Solros, Blåklint, Krasse och Rosenskära är typiska snabbväxare som jag inte sår inomhus eftersom de ändå kommer snabbt och fint vid direktsådd.

Vallmo går att så lite när som helst och det brukar jag så lite då och då för att få njuta av blomningen under en längre tid. Eftersom de ofta är varmt och soligt i maj behöver sådden hållas fuktig med hjälp av en markduk eller genom att man håller lite koll och vattnar när det börjar torka ut. 

    Några veckor innan sådd har jag strött ut pelleteradhönsgödsel för att ge plantorna långtidsverkande näring (håller 3-4 veckor). Det är inte nödvändigt. Det går bra att bara vattna ut gödning när plantorna har blivit så där 10 centimenter långa. Det är bra att vänta lite då det alltid finns näring i jorden och risken för att bränna rötterna med för mycket näring i början är större. Vissa växter bildar mer bladverk än blommor om man göder dem för hårt. Rosenskära och Krasse är typiska sådana blommor medan Zinnia gärna vill ha näring för att bilda blommor hela sommaren. Jag måste säga att jag inte är speciellt noga med att skilja på detta. Alla får samma men jag undviker exempelvis Rosenskära i grönsakslandet för att slippa två meter höga Rosenskäror. Hur gödslar man enklast för att slippa lägga en massa tid på det? jag tycker att det är enkelt att slänga en näve hönsgödsel i vattenkannan och låta det lösa upp sig. Flytande näring direkt från en flaska eller dunk är också smidigt. Pellets från hönsgödsel är också enkelt att sprida under sommaren men om du redan har plantor som lider av undernäring är det bra att veta att det tar en stund för gödsel som inte är upplöst i vatten att göra nytta för plantan. Inget av detta med gödseln är avgörande för att lyckas. Du kommer bara att lyckas ännu bättre om du gödslar i tid och otid. 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.