Bakslag eller väderomslag?

Bakslag eller väderomslag?

Det är april och plötsligt blir det en decimeter snö och minusgrader. Sådderna har stått ute sedan i januari och det har fyllt på med godislåda efter godislåda. Är allt arbete nu förgäves?

Nej, nej, nej! Sådderna gror när temperaturen är rätt. Många fröer kräver 15 - 18 grader för att gro och de ligger fortfarande och vilar i sina vinterbäddar. De som grott i mina godisburkar mår alldeles utmärkt. Det ser lite blött ut på sina håll vilket beror på att jag missat att borra hål i några av lådorna (det kan också bero på att jag har över 30 kärl med kallsådder och inte haft tid (ro) att bara vända på lådan och kika om allt är i sin ordning). Hål måste fixas omgående innan de små plantorna drunknar. Jag tar en lång spik och drar den rakt igenom jord och allt. Burken spricker i botten men det gör inget. Det behöver inte vara snygga runda hål utan det går lika bra med en sprucken botten. Jobbet blir gjort oavsett.

Vad väntas i bytta nummer 28? Kanske rosenskära, kanske klint. Den som lever får se!

Jag undviker att kallså växter som är köldkänsliga även om jag ser att det är många som lyckas med solrosor, zinnia och krasse. Jag har testat att kallså zinnia med bra resultat men jag tror att det är mer tur är skicklighet. Har några av dina kallsådder strukit med under väderomslaget? Berätta gärna i kommentarsfältet vilken växt, var du bor och när du sådde så att vi kan sprida kunskap om vilka växter som man bör vänta med till vädret är mer stabilt. 
Zinnia Quenny lime red

Locken som blåst av vissa av sådderna vilket först gjorde mig lite orolig men så minns jag att Farbror grön sa att locken bara behövs för att odlaren ska känna sig lugn. De är tydligen helt onödiga! Eftersom han är den okrönta kungen av kallsådder är jag övertygad om att han har rätt. ÄNDÅ sätter jag lock på mina sådder. Det känns inte bra att inte sätta dit dem! Dessutom skriver jag namnet på sorten på locket för att snabbt se vad som är i. Eftersom det inte är första gången locken försvinner har jag börjat sätta små plastetiketter även inuti lådan. Jag har ingen god vana som jag aldrig bryter. Den här lådan saknar lock och etikett. Det kommer att visa sig vem som döljer sig under hjärtbladen bara nästa bladpar dyker upp och sen är det bara att gissa färgen!

 I år ska "vi" ha en blomsterkiosk hemma på tomten. Vi bor precis vid en av slussarna vid Göta Kanal och det passerar en hel del turister och sommarlediga ortsbor. För att vara säker på att ha skördeklara blommor redan när semestern börjar har jag förodlat en del inomhus. Det gör jag alltid. En kan inte låta bli. Känslan av förundran när man ser det första tecknet på liv och hur det sedan bara fortsätter dag för dag kan jag leva gott på fram till utesäsongen verkligen drar igång. Men nu finns det således, i vanlig ordning, mängder av små plantor som precis får plats under all växtbelysning. Jag slutar absolut inte så förrän det inte finns mer plats även fast jag vet att vi, och plantorna, kommer att bli trångbodda när det är dags för omskolning. Det är det nu vilket betyder att det även är dags att skruva ihop fler Hyllisar från IKEA och köpa mer belysning. Nästa år bör jag ha så det räcker, igen.

Försådder sommarblommor
 
Bronsfänkål Smokey var en enkel perenn att odla från frö. Jag har satt den även i kallsådderna och hoppas att den tycker om det. Då kan den få en plats i sortimentet!


Något som redan växer väldigtSommarmalva silver cup bra i kallsådden är sommarmalva. Om ni inte odlat det tycker jag att ni ska testa. Den är oansenligt så till vida att den är kravlös men den tar sin plats! Oj vad stor den blir och vad den levererar blommor till snitt. Min favorit är Silver cup.
 
 

Malvorna ser nästan overkliga ut men sina strimmor och mörka mitt. Jag måste komma ihåg att ta några närbilder att förundras till nästa vinter!
Väderomslagens tid är förbi, eller vad säger ni? Det är dags att omskola plantor och så lite mer direkt ute i kallsådden. Jag kommer att ha att göra hela söndagen. Det blir en dag med mycket förundran, jord under naglarna och drömmar om blomsterkiosker och nya rabatter.
Hälsningar Pernilla Ingemarsdotter

Tillbaka till blogg

2 kommentarer

Hej Elisabeth, Ursäkta sent svar! Jag tror inte att det är någon fara om det bara är ordentligt dränerat i botten. Men jag ska ärligt säga att om jag råkar få syn på en burk som verkar väldigt våt så tar jag av locket och torkar av det (om jag råkar ha tid just då). Odlargurun Farbror Grön sätter inte ens på lock på sina kallsådder. Han menar att det är mest för att det ska kännas bra för odlaren som vi gör det :) Många lock blåste av mina sådder i vintras och de överlevde ändå.

Pernilla Ingemarsdotter

Hej
Har kallsått för första gången men fick ju i dom rätt sent , har gjort helt enl dina instruktioner med hål både i låda och lock, såg dock i dag att det är väldigt mkt vatten på insidan av locken?
Bör man öppna och torka torrt, risk för mögel om det blir för blött, fick ju också snö här.

Elisabeth Eriksson

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.