Höstsådd

Äntligen dags för höstsådd av två-åriga blommor

Nu är allt möjligt! Du kan plan(t)era och drömma om nästa års prunkande rabatter och i god tid direktså dina sommarblommor ute för en tidig blomning nästa år.

Genom att så på hösten sparar du mycket tid. När väl våren kommer brukar det vara mycket man vill hinna med och de där fröna man hade tänkt köpa kanske aldrig kommer hem eller ner i jorden.

Det knoppas då i en rasande fart och det är lätt hänt att fröna till de där efterlängtade sommarblommorna aldrig kommer ner i myllan i tid. Det är ju så mycket annat man också vill kunna njuta av under våren.

På hösten däremot är tempot ofta lite lugnare. Det är nu vi ser hur trädgården faktiskt ser ut och förstår vad för slags blomster vi saknat i det gröna. Det är också en särskild känsla att så på hösten och lägga grunden för det som ska blomma nästa sommar. Nu är allt möjligt!

Det finns främst två slags blomsterfrön som du kan så på hösten; dels fröer som övervintrar som små plantor i jorden, dels fröer som ska ligga i jorden i väntan på våren. Dessa frön ska sås under olika tidpunkter. 

Frön till vissa bienner (tvååringar) och perenner kan du så tidigt på hösten. Det enda du behöver tänka på är att de måste ner i jorden i tid – i september–oktober. Exempel på sådana är fingerborgsblomma och stockros.

Även vissa ettåriga sommarblommor kan du få njuta av extra tidigt nästa sommar om du sår dem på hösten. Det är dock viktigt att du ser till att så sent på hösten så att inte plantan lockas titta upp redan innan vintern slår till. Då kan den ta skada av kylan. Du behöver dock ändå få dem i jorden innan frosten kommer. Oktober–november brukar vara en bra tid, beroende på var i landet du bor. När ljuset och värmen återvänder tidigt på våren ligger dina frön redo att börja gro direkt! Sådana fröer är exempelvis blåklint, riddarsporre, rosenskära, ringblomma, Nigella och vallmo. 

Nu ska jag klistra etiketter på söta burkar till fingerborgsblomma och stockros och samtidigt drömma om vilka fröer som kommer att finnas i sortimentet för vintersådd. Välkommen in och botanisera i webshoppen! 

Pernilla Ingemarsdotter

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.