Älskade dahlior

Älskade dahlior

Night Silence i all ära men är det inte att det finns så många olika otroliga att välja på som är det som gör dahliorna så fantastiska?

Nej, det finns många ringblommor också och jag känner inte alls samma craving att ha alla. Det är helt enkelt dahlians skönhet och blomrikedom som gör dem så åtråvärda. Att de är lätta att odla gör det ju inte sämre. Perfekt nybörjarblomma!

Har jag någonsin misslyckats med dahlia? Inte så att jag inte fått en enda blomma men om de inte får näring och djup djord blir blomningen, på vissa sorter, sämre. Jag har gjort misstaget att sätta dahlia första året i en "No-Dig rabatt" fast jag vet att man inte ska det. De fick liksom inte plats någon annanstans, därav den slögrävda rabatten. Vill du veta mer om No-Dig rekommenderar jag Hanna Wendelbos blogginlägg här  Hon är en stor inspirationskälla! Jag satt som klistrad förra året på mässan Nordiska trädgrdar när hon höll sitt föredrag. Hoppas att hon dyker upp i år igen!

Jag tänker hela tiden att nu  nu har hittat min favorit men så dyker det upp en annan och jag kommer plötsligt ihåg en som inte klarade vintern och som jag inte köpt någon ny av. Eller så ser jag en bild av någon som jag tidigare inte förstått mig på och så är den också med på listan. 

Just idag är mina favoriter Café au Lait (igen), Peaches, Sweet Nathalie och Daisy Duke! Penhill Watermelon, Labyrint och Mango Madness är sådana som jag återkommer till. Man behöver ju inte ha alla tre tänker jag och köper två. Visst är det svårt att välja?  

 

På bilden Cafè au Lait odlad i skugga 2023

Min man frågade mig igår om dahlia verkligen är lättodlade? Nu är han inte den som hanterar den blommande delen av trädgården här hemma så hans kunskap är begränsad, minst sagt. Han har sett plastpåsar och hinkar när jag förodlat, rötterna på vinterförvaringen och all hästgödsel jag (och han) släpar hem. Det han inte märker är allt jag inte gör när jag direktodlar dem. Gräver en grop och släpper ner knölen.

Anledningen till att jag gör allt det andra är ju att jag inte kan låta bli. Nu är det inte dahlior som odlas på bilden men jag tycker mig se "någon" som har svårt att låta bli men som ändå är löjligt nöjd när det är klart! 

Hur odlar jag Dahlior?

Lätt-att-odla-metoden

Gräv ner på växtplatsen eller i krukan när frostrisken är över. Det fungerar utmärkt om du inte har problem med mördarsniglar. Sniglarna älskar dahlior. Hur djupt? Djupt! 10-15 centimeter så får du stadiga plantor. Om det skulle komma en frostknäpp innan något grönt tittat upp behöver du inte oroa dig. Knölarna klarar sig bättre i jorden än de späda skotten som precis tittat upp klarar sig ”i luften”

Lite-mer-omständligt-men-perfekt-om-det-kliar-i fingrarna-metoden

Förodla i hink, kruka eller plastpåse med hål i botten. Jag föredrar plastpåse (zip-lock) eftersom den tar lite plats och står stadigt. Det är lättare med en stadig påse när den ska vattnas. Jag ser när rötterna börjar växa vilket gör att det är lättare att veta när det är dags att vattna. Jag ställer alla plastpåsar i en plastback vilket gör att de är lätta att hantera, flytta och förvara.

1 Fyll kärlet med planteringsjord och sätt knölen i jorden. Vattna inte (det finns tillräckligt med fukt i jorden). Det är nu du inte glömmer att märka kärlet med blommans namn. Jag skriver direkt på plastpåsen.  Lämna plastpåsen öppen och ställ backen precis var som helst där det är normal inomhustemperatur.

2 När du ser något annat än jord och knölar i kärlet kan du börja vattna. Det första du ser är tunna vita rötter och sedan kommer det grönt. Nu kan du börja vattna mycket sparsamt. Du ser om det finns kondens i plastpåsen, då behöver du inte vattna. Nu ställer du backen där det är svalt och ljust. Jag har dem i ett fönster i källaren. OM du inte har något svalt och ljust ställe skulle jag satsa på ljust före svalt. Du kan alltid toppa dahliorna om de ränner iväg på höjden.

OM du väntat och väntat på rötter och inget händer kan du ställa hela backen med de svårtstartade dahliorna på golvvärme eller värmeplatta. Har du bråttom redan från början kan du göra så redan från början.

4 När frostrisken är över flyttar du ut plantan (har du nu planterat i påsar är det smidigt) så att den får vänja sig med utelivet dagtid. Utelivet nattid är för hårt för dahlian innan risken för frost är över. Det är en av få likheter mellan dahlior och mig.  Jag gillar också sol men känner mig sällan som en elegant diva när jag är i trädgården. Gräv ner knölarna 10-15 centimeter på sin slutdestination. Beroende på storleken på dahlian kan du sätta 4 – 8 dahlior på motsvarande yta som en pallkrage. Hellre glest än tätt. Alltför täta planteringar gör att plantan får ljusbris och blir ranglig när den försöker sträcka sig mot solen. Energin läggs på att komma upp och inte att bilda blommor. Det vill vi inte! Många blommor och knubbiga plantor är målet. Sitter växterna tätt är dessutom risken för sjukdommar högre eftersom det inte kan cirkulera någon luft runt växten.

5 Gå ut minst tre gånger om dagen och titta på din dahlia. Det är bra för själen och nerverna! Passa på att samtidigt klippa bort överblommade blommor så stimuleras ny blomning och dina plantor ser snygga och fina ut.

På bilden underbara Henriette och hortensia. Hortensia r en perfekt snittblomma som fyller ut buketter mer än väl. Hortensia är bra att matcha med de stora tallriksdahliorna som annars gärna nickar i buketter. 

Vinterförvaring

Inte nödvändigt om man inte orkar. Låt bara plantorna sitta kvar och rensa bort det som är kvar nästa vår. Alternativt, gräv upp och lägg dem på tork några dagar. Förvara dem sedan frostfritt, svalt och mörkt.  Jag brukar lägga dem på tidningar i brödbackar. Glöm inte att märka dem! Nästa vår startar du om från början! 

Om du har vinterförvarat dina dahlior kan du väl gå ut och klämma lite på dem, blunda och drömma dig bort, eller snarare hem, till din sommarodling!

Tveka inte att ställa frågor om det är något du undrar över! Jag har upptäckt att jag behöver godkänna kommentarer och inte sett när nya inlägg kommit in. Nu vete jag var jag ska kika! 

Ut i snön och vinterodla vetja!

Pernilla Ingemarsdotter

 

 

 

 

Tillbaka till blogg

1 kommentar

Kan man ha frösådda dahlior i no dig rabatterna?

Sofie

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.